Νόσοι του περιοδοντίου και των ούλων

 
Νόσοι του περιοδοντίου και των ούλων

Η περιοδοντική νόσος είναι φλεγμονή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Σχετίζεται με βακτηριακές λοιμώξεις που αφορούν τα ούλα, το φατνιακό οστό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο και που καταλήγουν στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα.

 

Ουλίτιδα

Είναι μια επιφανειακή φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την οδοντική (μικροβιακή) πλάκα. Τη βλέπουμε σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι άμα γίνει σωστός καθαρισμός και αφαιρεθεί η οδοντική πλάκα και ύστερα ο ασθενής βουρτσίζει σωστά τα δόντια του καθημερινά, τότε θα φύγει η φλεγμονή και τα ούλα θα έχουν ανοιχτό ρόδινο χρώμα και θα είναι σφιχτά. Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχτεί σε περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα

Είναι μια χρόνια φλεγμονή των ιστών του περιοδοντίου (ούλα, φατνιακό οστό, περιοδοντικός σύνδεσμος) και προχωρημένο στάδιο ουλίτιδας που έμεινε αθεράπευτη.

Ταξινόμηση των περιοδοντικων νόσων

  • Ουλίτιδα - π.χ. χρόνια ουλίτιδα, ελκονεκρωτική ουλίτιδα, ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη, ουλίτιδα από λήψη φαρμάκων κ.α.
  • Χρόνια περιοδοντίτιδα - γενικευμένη ή εντοπισμένη.
  • Περιοδοντίτιδα λόγω συστηματικής νόσου.
  • Επιθετική περιοδοντίτιδα.
  • Νεκρωτικές περιοδοντικοί νόσοι.
  • Περιοδοντικά αποστήματα - περιοδοντίτιδα συσχετιζόμενη με ανατομικά ή τοπικά αίτια ή ενδοδοντικούς λόγους.

Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη απώλεια των δοντιών λόγω της απώλειας του οστού και του περιοδοντικού συνδέσμου.